REKLAM
Doğal Afetlerden Korunma Yolları (Fırtına, Sel, Hortum) Fırtınalar en büyük felaketlere, genellikle şiddetli hava koşullarına hazırlıklı olmayan bölgelerde yol açar. Kasırgaların yolları üzerinde yaşayanlar tehlikenin farkındadırlar. Bir uyarı yayınlandığında hemen harekete geçirdikleri güvenlik sistemleri vardır.
Ancak küresel ısınma, dünyadaki fırtınaların dengesinin bozulması yönünde tehdit oluşturduğu için. Giderek daha çok bölgede düzenli olarak tehlikeli hava koşulları görülebilir. Buralarda yaşamların kurtulması, güvenli korunma önlemlerinin uygulanmasıyla mümkün olabilir.
Fırtınadan korunmak
Alçak uzanımlı kıyı bölgelerindeki çamur ve ottan yapılmış kulübeler, kasırga rüzgarlarına ve ölüme yol açabilen dalgalara korunma sağlayamaz. Korkunç rüzgarlardan ve 7 m yüksekliğindeki fırtına kabarmalarından korunmanın en etkili yolu özel olarak yapılmış sığınaklardır. Bangladeş’te 1191’de görülen fırtınalarda, bu yapılara sığınanların hepsi kurtulmuştu.
Bangladeş’teki çoğu sığınak beton ayaklarla yerden 6 metre yükseltilmiş, tek katlı betonarme yapılardır. Bu sığınakların bazıları yaklaşık 3000 kişiyi barındıracak büyüklükte olup, içlerinde ayrıca dayanıklı gıdalar ve içme suları depolanmaktadır. Giderek daha çok sığınak inşa edilmesine karşın, maliyetleri yüksektir ve yalnızca gerçekten tehlike altındaki bölgelerde kurulmaktadırlar. Yüksek risk altındaki bölgelerde yaşayanların üçte ikisini korumaya yetecek kadar sığınak olmalıdır.
Hortum sığınakları
Hortumlardan korunmanın en iyi yolu yer altına inmektir. Hortum geçidi bir çok çiftlikte, insanların yaklaşan hortumdan korunmalarını sağlayan ve siklon sığınakları adı verilen özel olarak sağlamlaştırılmış sığınaklar vardır.
Sığınaklar, sağlam beton duvarlara sahiptir ve yaklaşık 1.5 m genişliğinde, 2,5 m uzunluğunda ve 2 m derinliğindedir. Bu, en az sekiz insanı alabilecek bir boyuttur. Çoğu hortum güney batıdan geldiği için kapı kuzey doğuya bakar ve kapının iç kısmında sağlam bir kalas bulunur. Bu kalas, hortumun alçak basınç merkezi geçerken kapının açılmasını önler.
Sığınağı olmayan evlerde en iyi korunma yolu pencerelerden uzak durmak ve evin orta bölümündeki küçük bir odaya ya da bir dolabın içine girmektir.
Selden korunma
Kıyı şeridinde yer alan bir çok kentte, fırtına dalgalarının yol açabileceği sel baskınlarını önleyecek sistemler vardır. Japonya’nın Osaka kentinde, kenti yaklaşmakta olan tayfunlardan ve kasırgalardan korumak amacıyla sadece yarım saatte kurulabilen kemerli bariyerler vardır.
Şu anda kasırgalardan zarar görmeyen bölgelerin bile denizden gelebilecek tehlikelere karşı korunmaları gerekir. Örneğin bir fırtına, örneğin bir fırtına, Kuzey Avrupa’da gel git yükselmesinin çok fazla olduğu bir zamana rastladığında, fırtına kabarmaları oluk gibi akarak büyük kara parçalarını sular altında bıraka bilir.
Alçak uzanımlı bir ova ülkesi olan Hollanda’da geniş bir koruyucu deniz bentleri ağı vardır. Londra’nın içinden geçen Thames Nehrin’de on adet büyük kapıdan oluşan ve deniz seviyesi çok yükseldiğinde indirilebilecek büyük bir bariyer bulunur.
Japonya’nın kıyı şeridi boyunca , kıyıyı güçlendirmek ve sel baskınlarından korumak üzere büyük beton dilimleri üst üste yığılmıştır.
Dayanıklı bina yapımı
Çoğu kasırga bölgesinde, yapıların ne kadar sağlam olması gerektiğini belirten kodlar vardır. ABD’de, Güney Florida’nın bazı bölgelerinde evler 192 km/saatlik rüzgarlara dayanabilecek şekilde yapılmıştır. Hastane ve okul binalarının iç bölümleri de korunması gereklidir. Bu, yedek elektrik sistemleri kurarak ve mikroskoplar gibi ağır aygıtları cıvatalarla sabitleştirerek yapılabilir.
Bütün evler bu standartlara sahip değildir. Özellikle de prefabrik evler tehlike altındadır. Ancak pek çok insanın gücü bunları satın almaya yettiği için yapımları yasaklanamıyor.
Fırtına kepenkleri, rüzgarın eve girip çatıyı içeriden uçurmasını önler.
Ayrıca fırtınalar sırasında arabalar hiç güvenli değildir. Hemen arabadan çıkarak bir hendeğin içine uzanın.
Yüksek binalar
Yüksek binalar özellikle yüksek seviyeli rüzgarlarda tehlikelidir ve çoğu, duvarların içinden yada dışından, büyük çelik kafeslerle güçlendirilmiştir.
Çok kuvvetli rüzgarlarda durulacak en güvenli yer zemin katın mümkün olduğunca binanın ortasına yakın olan yeridir.
Hong kong’daki çin bankasınındış çepesinde binanın dayanıklılığının artması için yapılmış çelikten çapraz destekler vardır.
Yüksek binaların çoğunun şiddetli rüzgarlarda salınacak şekilde yapıldığını biliyor muydunuz? Böylece, binanın bütünüyle devrilmesi önlenmiş olur. Bazılarının tepesi 1 m kadar sağa sola hareket eder. Bu, binanın içinde bulunanların kendilerini tuhaf hissetmelerine yol açar.