REKLAM
Test fareler üzerinde başarılı oldu ve şimdi insanlar üzerinde denemek istiyorlar.
Bilim adamlarına göre, kök hücre kellik tedavisi için biçilmiş kaftandır. Deney farelerde başarılı olunca şimdi insan denekler üzerinde test etmek istiyorlar. Yeni yöntem, bilim adamlarının saç büyümesinin miktarını ve yönünü kontrol etmelerini bile sağlıyor.
Kellik tedavisi, Erkeklerin ve kadınların en çok aradıkları fakat sonuç alamadıkları için krizlere neden olan bir durumdur. Şimdi bilim adamları, kök hücre araştırması sayesinde, kellik için gerçek tedaviyi keşfettiklerini iddia ediyorlar.
Sanford Burnham Prebys Tıp Keşif Enstitüsü’nden bilim adamları, deride yetişen saç köklerini oluşturmak için insan pluripotent kök hücreleri kullandılar. Açık olmak gerekirse, denek olarak fareleri kullandılar ve henüz insanlar üzerinde test etmediler.
Bilim adamlarının yaptığı, insan derisi hücrelerini alıp farelere koymaktı. Farelerde bu işlem denemesi başarılı olunca, şimdi insanlar üzerinde denemek için sabırsızlanıyorlar. Hücreleri insan deneklerin kendi bedenlerinden kullanmak istiyorlar. Bu, prosedürün insan bağışıklık sistemi tarafından kabul edilip edilmeyeceğini izlemelerini sağlayacaktır.
Dr. Alexey Terskikh “Artık sınırsız insan hücresi kaynağı kullanarak ciltte yetişen doğal görünümlü saçlar üretmek için sağlam, yüksek kontrollü bir yönteme sahibiz. Bu, hücre bazlı saç dökülmesi tedavilerinin ve rejeneratif tıp alanının geliştirilmesinde kritik bir atılımdır ”dedi.
Proje zaten bir süredir geliştirilmekteydi. 2015 yılında Dr. Alexey Terskikh, farenin derisinin altında saç büyümesini sağladı, ancak o ve ekibi onu kontrol edemedi. Bu yeni teknikle artık yetiştirilecek saçın miktarını ve yönünü kontrol edebiliyorlar.
Stemson Technologies’in tıbbi danışmanı olan Dr Richard Chaffoo, saç dökülmesinin insanların yaşamları üzerinde büyük bir etkisi olduğunu ve uygulamalarının önemli bir bölümünün hem erkekler hem de kadınlar için bir çözüm olacağını söyledi.
“Saç dökülmesi ile mücadele eden milyonlarca insanın hayatını iyileştirebilecek bu çığır açan teknolojiyi geliştirmek için çok istekliyim” dedi.
Dr. Alexey Terskikh