Sürdürülebilir Yaşam Hakkında Bilmeniz Gerekenler

REKLAM

Sürdürülebilir yaşam, küresel iklim krizinin yarattığı olumsuz etkilerin her geçen gün giderek çoğalması ile birlikte en çok merak edilen konulardan biri haline gelmiş durumda. Söz konusu iklim krizi olduğunda, sürdürülebilir bir yaşam sürebilmek hiç kuşkusuz hemen her yaştan insan için önemli olmalı.

Sürdürülebilir hayat çerçevesinde, yaşam döngüsünün milyarlarca yıldır devam ettiği gezegenimizi korumak; dünyamızı hem kendimiz hem de gelecek nesiller için daha yaşanabilir kılmanın en iyi yollarından biri.

Peki ama sürdürülebilir yaşam nedir? Gündelik yaşama entegre edilebilecek sürdürülebilir yaşam unsurları nelerdir? İçeriğimizin devamında tüm bu sorulara yanıt bulabilirsiniz.

Sürdürülebilir Yaşam Nedir?

Sürdürülebilir yaşam nedir sorusu, iklim değişikliğine ve diğer olumsuz çevresel durumlara karşı; gündelik alışkanlıklarda bazı değişiklikler yaparak iklim krizinin etkilerini azaltmayı amaçlayan bir felsefe olarak yanıtlanabilir.

Dünyada sınırlı sayıda kaynak üretiliyor olması ve son yıllarda ortaya çıkan iklim krizinden tehdidi ile bu kaynakların da tehlike altına girmesi sürdürülebilir yaşamı farklı çevrelerde daha da önemli bir hale getirmiştir.

Sürdürülebilir hayat tarzı, tüketim alışkanlıklarını kontrol almayı hedeflerken mikro ölçekten başlayarak iklim krizi ile mücadele etmeyi amaçlar. Buna ek olarak sürdürülebilirlik felsefesi, tüketim alışkanlıklarını kontrol altında tutmayı ve gündelik yaşamın sıradan eylemlerinde dahi çevreye verilen zararı en aza indirgemeyi hedefler.

Sürdürülebilir Yaşam Rehberi

Sürdürülebilir bir yaşam tarzı benimsemek, gelecek nesillerin de dünya kaynaklarına erişebilirliğini sağlama noktasında kritik öneme sahiptir. Sahip olabileceğiniz basit ama etkili birkaç alışkanlık ile siz de sürdürülebilirliğe katkıda bulunabilirsiniz.

Ek olarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın öncülüğünde yayımlanan “Dünya Ortak Evimiz” adlı kitabın da sürdürülebilir yaşamı anlama noktasında oldukça değerli bir kaynak olduğunun altını çizmekte fayda var.

28 çevre gönüllüsünün ilham verici hikayelerine yer verilen kitapta, iklim krizinin etkileri çarpıcı gerçeklerle ortaya koyuluyor. Kitap, dünyamızın doğal kaynaklarını korumak için neler yapılabileceğine dair bilinç oluşturma noktasında da büyük bir etkiye sahip.

Yaşadığımız dünyanın gelecek nesiller için de güzel bir yer olması için iklim krizinin doğurabileceği sonuçları iyice anlamalı, günlük hayatımızdaki alışkanlıklarımızı bu doğrultuda değiştirmeliyiz. Bu sayede en ufak yaşam alanlarından başlanacak değişimler, gezegenimizin doğal kaynaklarının azalmasını önlemek için büyük bir adım olacaktır.

Konumuza dönecek olursak, sürdürülebilir bir yaşam için nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda ihtiyacınız olan ipuçlarını, içeriğimizde bulabilirsiniz.

1.   Tüketim Alışkanlıklarınızı Gözden Geçirin

Sürdürülebilir yaşam felsefesinin temelinde yatan tüketim alışkanlıkları dünyamızı olumsuz etkileyen en önemli unsurlardandır. Elektronik bir ürünü tamir etmek yerine yenisini almak, modayı takip etmek için dolabınızdaki kıyafetleri düzenli olarak yenilemek gibi alışkanlıklar; ortaya çıkardıkları fazlalıklarla birlikte çevre kirliliğine yol açmasının yanı sıra  dünya kaynaklarının daha hızlı bir biçimde yok olmasına neden oluyor.

Bu doğrultuda, alışveriş yapmadan önce ne kadar ihtiyacınızın olup olmadığını düşünmek, alacağınız ürünün geri dönüştürülebilir olmasına dikkat etmek sürdürülebilir yaşamı kendi hayatınıza uyarlamanın ilk adımıdır. Bu sayede tüketim alışkanlıklarınızı kontrol altına alabilir ihtiyacınız kadarına sahip olabilirsiniz.

2.   Gıdaları İsraf Etmeyin

Çoğu kişi haftalık, aylık alışverişini yaparken belki de hiç kullanmayacağı ürünler satın alıyor ya da kalabalık aile yemeklerinden sonra arta kalan yemekleri çöpe döküyor. Her gün milyonlarca evde gerçekleşen bu durum, sürdürülebilir yaşam noktasında büyük önem taşıyor.

Ekmek dilimlerinden sebzelere, arta kalan yemeklerden yarısı içilmiş içeceklere kadar israf edilen onlarca gıdanın geri dönüşüme uğramadan çöpe gitmesi ise çevre için oldukça zararlı bir durum haline geliyor.

Bunun önüne geçmek için alışverişinizi yaparken hangi ürüne ne kadar ihtiyacınız olduğunu belirleyebilirsiniz. Sebze ve meyve atıkları ile kompost yapabilir, arta kalan yemekleri çöpe atmak yerine sofranızı renklendirecek farklı yemekler hazırlayabilirsiniz. Böylelikle evsel atık oluşumunu engelleyebilir, sürdürülebilir yaşama destek olabilirsiniz.

3.   Su Tüketimini Azaltın

Dünyadaki tüm canlıların yaşantısını devam ettirebilmek için ihtiyacı olan su, tüketirken dikkatli davranılması gereken doğal kaynaklar arasında yer alıyor. Sürdürülebilir yaşam felsefesinin odaklandığı ana madde olan doğal kaynaklarının dikkatli kullanımı, suyu oldukça önemli yapıyor.

Su, hiç kuşkusuz günlük kullanım esnasında gereğinden daha fazla harcanıyor. Yıllardan beri süregelen alışkanlıklardan dolayı fark edilmeyen gereksiz su tüketimini önlemek için tüketim alışkanlıklarını gözden geçirmek gerekiyor.

Sürdürülebilir bir yaşam için su tüketimini azaltmak adına, duş sırasında; dişlerinizi fırçalarken ya da traş olurken suyun gereksiz yere akmadığından emin olmanızı tavsiye ederiz. Ek olarak kirli çamaşır ve bulaşıklarınızı biriktirdikten sonra yıkayarak hem su hem de elektrik tüketiminizi sınırlandırabilirsiniz.

Daha önce de sözünü etmiş olduğumuz gibi su, dünyadaki tüm canlılara hayat veren bileşenlerden biridir. Bu doğrultuda; bitkilerinizi sulamak için yağmur sularından faydalanabileceğiniz bir sisteme sahip olarak, bir yıl yıl içerisinde milyonlarca ton suyu kurtarabileceğinizi de hatırlatalım.

Bu yüzden günlük hayatınızda su ile olan ilişkinizi gözlemlemeli, boşa su harcamanın önüne geçmelisiniz.

4.   Elektrik Tasarrufuna Odaklanın

Fişleri prizden çekmek ya da tasarruflu ampul kullanmak… Yaşam alanlarınıza uyarlayabileceğiniz bir diğer sürdürülebilir yaşam unsuru olan elektrik harcamasına dikkat etmek, sahip olduğunuz cihazlarınızın kullanmadığınız anlarda bile elektrik tüketiminin önüne geçmek için gereklidir.

Aynı şekilde tasarruflu ampul kullanarak %35’e yakın enerji tasarrufu sağlayarak hem ekonomik olarak avantaja sahip olabilir hem de dünya kaynaklarının gereksiz kullanımının önüne geçmiş olursunuz.

5.   Tamir Etmeyi Öğrenin

Tüketimi azaltmak ile bağlantılı olan tamir etmek ile bozulan ürünlerinizi evinizde tamir ederken tüketim ihtiyaçlarınızı en aza indirebilirsiniz. Bu sayede çöpe atmak yerine tamir edilerek çalışabilir duruma gelen ürünler ile iklim devamlılığına katkı sunabilirsiniz.