REKLAM
Koruyucu aile son zamanlar da ülkemizde de ilgi görmeye başlamıştır. Batı ülkelerinde foster care şeklinde tanımlanan koruyucu aile Türkiye 1926 Medeni Kanunun da yer almıştır. Koruyu aile; korumaya ve bakıma ihtiyaç duyan çocukların bakım sorumluluğunu almak demektir. Biyolojik aile yerine bakımını başka bir aile ya da bireylerin üstlenmesidir. Bir çocuğun koruyucu aile bakımına alınması için biyolojik ailenin çocuğun psikolojik, fiziksel ve diğer ihtiyaçlarını karşılayamaz durum da olması gerekmektedir.
Koruyucu aile olmak isteyen ailelerin bazı amaçları bulunmaktadır. Bu aileleri bu süreç de etkileyen amaçları şu şekilde sıralayabiliriz;
a) Çocuğa Yarar Sağlamak; Koruyucu aile olmak isteyen ailelerin birçoğunun ilk hedefi çocuğa fayda sağlamak, temel ihtiyaçları ve temel ihtiyaçların yanı sıra sevgi ve psikolojik ihtiyaçlarını karşılamak yatmaktadır. Çocuğa yardımcı olma ve ihtiyaçlarını karşılama bireyleri duygusal anlam da rahatlattığı için önemli bir motivasyon kaynağıdır. Çocuğun ihtiyaçlarını karşılamak aile ortamı sağlamak koruyucu aile olmak isteyen bireylerin ilk amaçlarından biridir.
b) Topluma Yarar Sağlamak; Toplumun devam edebilmesi ve sağlıklı bir gelecek olabilmesi için çocukların sağlıklı bir aile ortamında yetişmesine bağlıdır. İlk eğitim her zaman ailede başlar. Koruyucu aile olmak isteyen bireylerin amaçlarından biri de topluma yarar sağlamaktır. Bir bireyi topluma kazandırmak, suça karışmasını önlemek ve sosyal sorumluluk bilincinin geliştirmek için aile kurumuna ihtiyaç vardır. Bir bireyi olumlu anlam da topluma kazandırmak için anne-baba sevgisi ve aile ortamının olması vazgeçilemez unsurdur.
c) Manevi Faktör; Koruyucu aile olma düşüncesinin bir diğer amacı da manevi faktördür. Bazı bireyler inançları doğrultusunda koruyucu aile olmak istemeleridir. İnançları doğrultusun da iyi insan olmak ve içinde bulundukları duruma şükretmek amacıyla da tercih edilmektedir.
odevvebilim.com