REKLAM
Çocuklarınızın özgüven sorunlarıyla boğuştuğunu görmek acı verici bir durumdur.
Zorluklardan uzak durabilirler veya cesaretleri eksik olabilir ve nasıl olgunlaştıklarından endişe duyabilirsiniz.
Ebeveynler bana sık sık çocuklarının güven eksikliğinin geleceklerini nasıl etkileyeceğinden endişe ettiklerini söylüyorlar.
Çocuklarınızın kendine güvenini geliştirmeye yardımcı olmak için ebeveyn olarak yapabileceğiniz birçok şey var.
Bugün uygulayabileceğiniz Özgüvenli Çocuk Yetiştirme Rehberi için bu makaleyi okuyun.
Onlara sorumluluklar verin
Çocuklarınıza bulaşık yıkama, kahvaltı hazırlama, akşam yemeği yapması veya kardeşine bakmak gibi sorumluluklar verin.
Çocuklarınız sorumluluklarını yerine getirdiklerinde, öz güvenlerinde bir artış yaşarlar ve bu da güvenlerini artırır.
Bazı araştırmalar gösteriyor ki ev işlerine yardım eden çocukların okulda daha başarılı olduklarını ve aynı zamanda daha empatik ve yardım sever olduklarını ortaya koyuyor .
Çocuklar, aileye katkıda bulunduklarında kendilerini iyi hissederler ve önemli bir rol oynarlar. Ailenin ayrılmaz bir parçası olarak gereksinimleri hissederler.
Çocuklarınıza sorumluluklar vererek onların özgüvenlerini geliştirebilirsiniz. Güvenilir ve vicdanlı olmaları için çocuklarınıza düzenli olarak bakmaları için görevler verin.
Yaşam mücadelelerinizi onlarla paylaşın
Çocuklarınızın kimsenin mükemmel olmadığını anlamaları önemlidir.
Zorluklarınızı çocuklarınızla paylaşın, böylece zorluklarla yüzleşmenin normal olduğunu görsünler.
Çocuklarınıza işte ya da çeşitli arkadaşlıklarla yaşadığınız sorunları anlatmak eğiticidir. Çocuklarınız savunmasız olmanın ve sorun yaşamanın normal olduğunu anlamaya başlayacaklar.
Sorunların ilişkileri bir arada tutan yapıştırıcı olduğunu unutmayalım.
Çocuklarınız, dertlerinizi duyduklarında ve onların üstesinden gelmek için ne yaptığınızı duyduklarında güven kazanacaklar.
Zorlukları normal bir şekilde kabul etmeye başlayacaklar ve yapmaya değer hiçbir şeyin kolay olmadığını anlayacaklar.
Onlara fikirlerini sorun
Birine fikrini sormak, düşüncelerinin ve duygularının önemli olduğunu bilmelerini sağlar. Çocuklarınızdan görüşlerini sorarsanız, kendilerine değer verildiğini ve saygı duyulduğunu hissedeceklerdir.
Çocuklarınızı birlikte uyku saatlerini gözden geçirmeye, aile kurallarını belirlemeye veya akşam yemeğinde ne olduğuna birlikte karar vermeye dahil edebilirsiniz. Onlara, karşılaştığınız belirli zorluklarla nasıl başa çıkacağınızı bile sorabilirsiniz.
Bir sorunu çözmeniz gerekiyorsa, çocuklarınızdan fikir istemeyi deneyin. Ne kadar anlayışlı olduklarına ve çözüm bulmada ne kadar başarılı olduklarına şaşırabilirsiniz.
Çocuklarınıza fikirlerini sorduğunuzda, kendilerini bir çocuk olarak görmeyip bir genç gibi hissetmeye başlayacaklar. Toplumda bir etki yaratma gücüne sahip olduklarına inanacaklar.
Sonuca değil sürece odaklanın
Çocuklarınıza hayatın mükemmellik peşinde koşmak olmadığını hatırlatın. Bunun yerine, ilerleme kaydetmekle ilgili bilgiler verin.
Hepimiz sürekli olarak yeni yaşam becerileri öğreniyoruz ve bu çaba gerektirir.
Önemli olan, işleri ilk seferde doğru yapmamız değil; pratik yapmak ve öğrenmek için çaba sarf etmemizdir. Ne zaman bir şey denesek, onu biraz daha iyi hale getiririz.
Bir şeyi uygulamaya devam etmek dayanıklılık, azim gerektirir.
Çocuklarınızı överken, sürece odaklanın. Onlara nasıl geliştiklerini görebildiğinizi söyleyin.
Onlara hemen yardım etmeyin
Çocuklarınızı, zorluklarla mücadele ederken ona yardım etmek cazip gelebilir. Bu, kısa vadede hayatı onlar için kolaylaştırır, ancak uzun vadede size bağımlı hale getirebilir.
Sorun şu ki, çocuklarınızı zorluklar karşısında mücadelelerinden kurtarmak, onların ödevlerini yapmakla aynı etkiye sahip.
Hepimiz becerikli ve ısrarcı olmayı öğrenmeliyiz ve bu becerileri büyürken öğrenmemiz gerekiyor.
Çocuklarınızı kurtarmak yerine onları destekleyin ve cesaretlendirin. Sorunlarını kendi başlarına çözmek için kullanabilecekleri stratejiler bulmalarına yardımcı olun.
Zorlukların yaşına ve yeteneklerine uygun olmasını sağlayın
Çocuklarınıza ulaşılabilir hedefler vererek onları destekleyin. Bu onları başarıya götürecektir.
Hiç kimse iki yaşındaki bir çocuğa bağcıklı bir çift ayakkabı verip, bağlayabilmesini beklemezdi. Pratikte bile iki yaşındaki bir çocuk bu görev için gerekli olan motor becerilere sahip değildir – bu onların yetenekleri için uygun değildir.
Herkese saygı gösterin
Çocuklar gözlemleyerek öğrenirler ve diğer insanlara sizin gibi davranırlar. Öyleyse, özellikle çocuklarınızın önünde diğer insanlar hakkında konuşurken nazik olun.
Başkalarına saygı duyduğunuzda, sahip oldukları paranın miktarı, sosyal statüleri veya vücut şekilleri ne olursa olsun, çocuklarınız da bunu yapmayı öğrenecek.
Onlarda görmek istediğiniz davranışı modelliyorsunuz onlar sizi takip ediyor. Öyleyse, karakterin görünüş veya popülerlikten daha önemli olduğunu göstermek konusunda bilinçli olun.
Kendinize daha fazla güvenen bir kişi olun
Siz farkında olun ya da olmayın, çocuklarınız sürekli olarak sizi gözlemliyor ve sizden bir şeyler öğreniyor. Yeteneklerinize güvendiğinizi gösterin.
Onlara yeterince iyi olmadığınızı veya yeni zorluklara göğüs geremeyeceğinizi söylerseniz, çocuklarınız da bu zihniyeti benimseyecektir. Bu bağlamda kendinize güvenerek zorlukları aştığınızı ona gösterin.
İş yerinde bir sunum yapmanız gerekiyorsa ve toplum içinde konuşma konusunda gerginseniz, sorun değil. Çocuklarınıza utanmaktan biraz korktuğunuzu söyleyebilirsiniz, ancak korkularınızla yüzleştiğinizi görmelerine izin verin.
Hatta onlara topluluk önünde konuşma zorluğuyla nasıl başa çıktıklarını veya endişeli hissettiklerinde sinirlerini nasıl yatıştırdıklarını sorabilirsiniz.
Yararlı fikirler bulabilirler ve bir aile olarak birlikte büyüyeceksiniz.
Seçim yapmalarına izin verin
Pek çok çocuğun yaşamları üzerinde çok az kontrolü vardır. Sabah kaçta kalkmaları, ne giymeleri, ne yemeleri ve zamanlarını nasıl geçirmeleri gerektiği söylenir.
Sorun şu ki, herkes kendi başına karar veremediğinde kendini güçsüz hissediyor.
Çocuklarınıza karar verme ve seçim yetisi verdiğinizde, onlar nasıl karar vereceklerini, sorumluluk alacaklarını analiz ederek kendine güvenen yetişkinler haline gelmeyi öğrenirler.
Mümkün olduğunca, çocuklarınıza hayatlarının günlük kuralları hakkında seçenekler verin. Ödevlerini ne zaman tamamlayacaklarını onlar belirlesin.
Tutkulu oldukları şeylere ilgi gösterin
Bazen çocuklarımız zaman kaybı olduğunu düşündüğümüz şeyleri yaparak zaman geçirmek isterler. Mobil oyunlar oynamak, YouTube videoları izlemek isteyebilirler.
Çocukların sınırlara ihtiyacı vardır, ancak onları tutkularının peşinden gitmesine teşvik etmemiz de önemlidir. Bir ebeveyn olarak tutkularına ilgi gösterin – hatta bunu kendiniz için de deneyin.
Hobileriyle ilgilenmek, önemli olduklarını anlamalarını sağlayacaktır. Onlara olan sevginizin koşulsuz olduğuna inanacaklar.
Küçük zaferleri kutlayın
Başarıları ve küçük zaferleri kutlamak bizi iyi hissettirir. Gelecekte zorluklarla karşılaşmamız devam edecektir. Bunu yaparak zorluklar karşısında ne kadar ilerlediğimizi anlayacağız.
Çocuklarınız ilerleme kaydettiğinde veya bir korkunun üstesinden geldiğinde, onlarla birlikte kutlama yapın. En iyi kutlama türleri, piknik yapmak veya parka gitmek gibi aile olarak bir şeyler yapmayı içerir.
Kendi başarılarınızı da kutladığınızdan emin olun, böylece çocuklarınız işte veya kişisel yaşamınızda kaydettiğiniz ilerlemeyi kabul edebilir.
Kendi endişenizi yönetin
Çocuklar ebeveynlerinin ne kadar endişeli olduklarını sürekli duyduklarında onlar da endişeli hale gelirler. Bu onların genel güvenini etkiler.
Endişelendiğinizde, endişelerinizi analiz edin ve hangilerinin mantıklı ve hangilerinin olmadığını belirleyin. Sonra endişelerinizle başa çıkmak için planlar yapabilirsiniz.
Kendi kaygınızı yönetmek, çocuklarınızdaki kaygıyı azaltmaya yardımcı olur.
Çocuklar endişeleriyle aynı sizin gibi başa çıkmayı öğrenecekler. Yani sakin kalabileceğinizi gösterdiğinizde, çocuklarınız da bu beceriyi geliştirecek.
Hayal kırıklıklarını kabul edin
Kabul edelim: Hayat hayal kırıklıklarıyla doludur. Çocuklarınızı zaman zaman hissedecekleri cesaretsizlikten koruyamazsınız.
Herkesin kötü günleri olduğunu ve arada bir üzgün hissetmenin normal olduğunu kabul edin. Bu duygular üzerinde çalışmak, onları görmezden gelmekten veya reddetmekten daha iyidir.
Çocuklarınıza karşı sabırlı olun. Karamsar olmadığınızı onlara gösterin. Onlara hayatın sebat ve zihinsel güç geliştirmekle ilgili olduğunu hatırlatın.
Negatif duygularını eleyerek sonra geriye dönüp bakacaklar ve güçlendiklerini fark edecekler.
Onlara ayna tutun – Kendilerine dıştan baksınlar
Öz güven sorunu yaşayan çocukların ve gençlerin genellikle kendilerine sabitlendiğini gözlemledim.
Sorunlarına ve kusurlarına o kadar odaklanırlar ki hayatın esas olarak kendileriyle ilgili olmadığını unuturlar.
Çocuklarınızın kendi dışlarına bakmalarına ve büyük resmi görmelerine yardımcı olun. Herkesin yükümlülükleri, sorumlulukları ve taahhütleri vardır, bu nedenle çocuklarınızın bunlara odaklanmasına yardımcı olun.
Hayatın dünyada bir fark yaratmakla ilgili olduğunu ve başkalarına nasıl katkıda bulunabileceklerini ve hizmet edebileceklerini anladıklarında, zihniyetleri değişecektir.
Başkalarına nasıl yardım edebileceklerini ve onlara nasıl değer katabileceklerini düşünmek için daha fazla zaman harcayacaklar. Bu, kendi güvensizliklerinin ve sorunlarının aşılabilir olduğunu anlamaları anlamına gelir.
Onları bir şeyler yapmaya teşvik edin
Çocuklarınızı mümkün olduğunca erken yaşlardan itibaren kendileri için bir şeyler yapmaya teşvik edin. Kendi kahvaltısını yapmak veya kendi içeceklerini ve atıştırmalıklarını almak gibi şeyler.
Çocuklarınıza yemek yapmak gibi büyük bir görevi gerçekleştirmek için, sebze doğrama veya malzemeyi ölçerek yardım etmelerini sağlayın. Hatta sizden biraz rehberlik alarak yemek bile yapabilirler.
Çocuğunuzun işleri kendi başlarına yapmayı öğrenmeleri, Zamanla güvenlerini geliştirerek daha büyük bir sorumluluk duygusuna sahip olmalarını sağlayacaktır.
Önemli olan, onlar için bir şeyler yapmaktan ziyade yardım ve teşvik etmek daha önemlidir.
Sonuç
Atılan her bir adım, Kendine güvenen çocuklar yetiştirmek için altın değerindedir.
Modellediğiniz davranış ve tutumları düşünün ve çocuklarınızda görmek istediğiniz güveni göstermeye çalışın.
Onlar için her şeyi yapmak yerine onlara sorumluluklar verin.
Başkalarına saygılı davranmaları, karar alma süreçleri ve zaferlerini kutlamaları için onları cesaretlendirin.
Siz farkına varmadan, çocuklarınız her zaman olmasını umduğunuz , kendine güvenen bireyler olacak!