REKLAM
Yoğun bir iş temposunda çalışıyor olabilirsiniz, önemli bir aktiviteye yetişmek isteyebilirsiniz veya başka bir sebeple aceleniz olabilir. Her şeyden önce, mesleğimiz ne olursa olsun hatta ev hanımı bile olsak yapılacak bir sürü işimiz her zaman vardır. Bu durumlarda hemen hepimiz yemeğimizi hızla yer ve vakit kaybetmek istemeyiz. Ancak bunu alışkanlık haline getirirseniz obez olma veya metabolik bir sendrom yaşama ihtimalinizi artırmış olursunuz. Bunların neticesinde kalp hastalıkları, şeker hastalığı gibi hastalıklara yakalanma olasılığınız da artmış olur. Bu tür hastalıkların hepsi maalesef ölümle sonuçlanabilmektedir.
Günün hangi saati olursa olsun, bir yemeği hızla yediğinizde, sindirim sisteminiz buna ayak uyduramaz. Sindirim sisteminizin başa çıkamaması demek beyninize doygunluk hissi uyarısının geç gitmesi anlamına gelmektedir. Dolayısıyla, doygunluk hissi geciktikçe daha fazla yemek durumunda kalırsınız.
Yavaş/Hızlı Yemek Yeme Arasındaki Fark
Yemek yerken aldığınız bir lokmanın sindirim sisteminiz tarafından karşılanması ve ardından beyine uyarının gönderilmesi ortalama 20 dakika sürmektedir. Bu nedenle yavaş yemeyi alışkanlık haline getirirseniz bu süre geçinceye kadar daha az yemek yemiş olursunuz. Yavaş yemek yemek, midenize çalışmaya başlaması için daha fazla zaman verir.
En son gerçekten aç olduğunuz zamanı bir düşünün. Yemek yeme imkanına kavuştuğunuz anda, muhtemelen kendinizi hemen her şeyi yiyebilecek ve bunu çabucak yapabilecek kapasitede buluyorsunuzdur! Muhtemelen bu hızlı yemeğin ardından ciddi bir mide ekşimesi çekmişsinizdir. Bunun nedeni midenizin tüm yiyecekleri yediğiniz hızla öğütmeye çalışmasından kaynaklanmaktadır.
Yavaş yemek ve bir seferde en az 20 dakika sürecek bir şekilde yemek yiyerek, sindirim sürecinde yemeklerin öğütülmesine zamanında ve ayarında başlanılmasını sağlamış olursunuz. Ayrıca, çok hızlı yediğinizde hava da mideye girer ve aşırı yükleme yapar. Bu da midenizin ekşimesine veya reflü hastalığına yol açan daha fazla asit üretmesine neden olur ve normalden fazla şişkinlik hissedersiniz.
Yavaş Yemek Yeme Alışkanlığı Yemeklerden Daha Fazla Zevk Almanızı Sağlar
Mide ekşimesi, gaz ve şişkinlik gibi şikayetleriniz yoksa yediğiniz yemeklerden nasıl yerseniz yiyin zevk almanıza neden olacaktır. Ancak yavaş yemeye başlarsanız, yemekleri bilinçli olarak tüketmeye başlar ve yediğiniz yemeklerden daha fazla lezzet alırsınız.
Yiyeceklerin dokusunu, tadını ve kokusunu daha fazla fark ettiğinizi ve yemeklerin daha ilginç ve unutulmaz hale geldiğini göreceksiniz. Yavaş yeme alışkanlığı, özellikle bir restoranda yemek yiyorsanız ve anın tadını çıkarmak istiyorsanız çok iyi bir alışkanlıktır.
20 Dakika Kuralına Nasıl Alışabiliriz?
Çok yemek yeme alışkanlığınız varsa ve hızlı bir şekilde yiyorsanız, bunu bir gecede değiştiremezsiniz. Bununla birlikte, yemek yeme sürenizi uzatmak ve her öğün için ortalama 20 dakika ayırabilmek için bazı ipuçları bulunmaktadır.
1. Çiğnemek için daha fazla zaman harcamanızı gerektiren yüksek lifli gıdaları seçin
Yüksek oranda lif bulunduran, teze sebzeleri yiyebilmek için yapılarından dolayı daha fazla zaman gerekecektir. Buna ek olarak, bu besinler size daha çabuk doygunluk hissi kazandıracaktır. Yeme alışkanlıklarınızı değiştirmeye çalışırken bunun yanında sağlıklı beslenme alışkanlığı da kazanmış olacaksınız.
2. Kaşık veya çatalınızı her bir lokmanız arasında elinizden bırakın
Bu ipucu biraz zorlayıcı olabilir, ancak düşündüğünüz kadar zor olmayacaktır. Isırıklarınız arasında, kullandığınız kaşık ya da çatalı sofraya ya da yemek masasına koyun. Bu küçük bir hareket olacaktır ancak bu hareket, ufak da olsa sizi yavaşlatmaya zorlar. Ayrıca her lokmanız arasında doyup doymadığınızı kontrol etmenize izin verir.
3. Her lokmanız için minimum çiğneme sayısı belirleyin
Yiyeceklerini küçük parçalara bölmediğiniz zaman, daha sonra sindirmek sindirim sisteminiz için zor olabilir. Her bir lokmanız için en düşük çiğneme sayısı belirleyin. Ve o kadar çiğnemeden yutmayın. Gün geçtikçe çiğneme sayınızın arttığını ve yemek yerken yavaşladığınızı göreceksiniz. Bu minimum çiğneme sayısı 5 de olabilir 35 de. Hangisinde kendinizi rahat hissediyorsanız, onu belirleyin. Alışkanlığınıza girdikten sonra artık çiğnemelerinizi saymanıza gerek kalmayacak.
4. Yavaş yemek yiyenlerle beraber yemeye gayret gösterin
Hızlı bir şekilde yediğinizin farkındaysanız, muhtemelen etrafınızdaki insanlar da hızlı yemek yiyordur. Bu nedenle mümkün olduğunca yavaş yemek yiyen birileri ile beraber yemek yemeye ve onlara ayak uydurmaya çalışın. Belli bir zaman sonra siz de onlar gibi yavaş yemeye başlamış olursunuz.
5. Yemek yerken yemek yediğiniz kişilerle konuşun
Yemek masanızda veya sofranızda olan diğer kişilerle yemek yerken konuşmanız az ve yavaş yemenizi sağlayacaktır. Bu şekilde yemek yeme sürecinde hem sosyalleşmiş olursunuz hem de daha yavaş yemek yersiniz. Belli bir süre sonra ne kadar yavaş ve az yediğinize siz de şaşıracaksınız.
Yukarda bahsettiğimiz ipuçlarını hayatınızda uygulamaya başladığınızda belirli bir zaman sonra gerçekten yavaş yemeye başladığınızı göreceksiniz. Bu sayede sağlıklı beslenme adına ilk adımınızı atmış olursunuz. Hızlı yemek yemenin getireceği sağlık problemlerinden de korunmuş olursunuz. Yavaş yemek yiyerek, yemeklerinizden daha fazla lezzet alırsınız ve daha az yersiniz. Reflü, ülser gibi mide rahatsızlıkları yaşamazsınız. Fazla kilo alımı endişesinden kurtulmuş olursunuz. Kısacası, oldukça sağlıklı bir şekilde beslenir ve yemeklerden daha fazla zevk alırsınız.
Kaynakça:
http://www.lifehack.org/656223/eating-fast-to-save-time-is-shortening-your-life?ref=category_section_post_159470
odevvebilim.com