REKLAM
Everest dağı bulutların üstünde ise nasıl kar var diye merak içindesin biliyorum hemen nedenini açıklayayım.
Bulutlar tek bir yükseklikte bulunmaz kat kat yukarıya doğru çıkarlar. bulutlar tropopause’a kadar (yerine göre 42500 feet’e kadar ) çıkabilirler. yani 13 000 metreye kadar bulut oluşumu olabilir. everest’in de epey üstünde bir yüksekliğe karşılık düşer bu. tropopause’ın üstündeki alanda (stratosphere) herhangi bir meteorolojik aktivite yoktur ve sıcaklık da hemen hemen sabittir (-56 derece).
Yaz musonları sırasında yağan kar rüzgarla ufalanarak yandan veya dolaylı biçimde bulutların üstünde kalan kısmada yığılır. Görseller’den bakacak olursanız, karı yandan yemiş gibi bir kar kümesi vardır. Tepe kısmı hafif çıplaktır ve fırtınalar everest’e bu şekli kazandırmıştır.
Bu kar yığıntıları buharlaşma çizgisinin üzerinde olduğundan genellikle buzulları besleyen büyük buzkar çanakları oluşmaz. Bu nedenle Everest’in buzulları yalnızca sık sık düşen çığlarla beslenir. Ana sırtlarla birbirinden ayrılan dağ yamaçlarındaki buz katmanları dağın eteklerine kadar bütün yamacı kaplamakla birlikte, zaman içinde iklimin değişmesiyle ağır ağır çekilmektedir. Kış aylarında kuzey batıdan gelen güçlü rüzgarlar karları süpürerek doruğun daha çıplak bir görünüm kazanmasına yol açar.
Hz Aişe ile efendimiz (sallahualeyhi vesellem) bir gün,otururken havanın açık olmasına rağmen yağmur yağar hz Aişe sorar havada bulut yok ama yağmur yağıyor efendimizde ne mutlu sana Aişe allahu teala gözünden vesileyi kaldırdı, bulutlar sadece vesiledir onu yağdıran allah tır, yani bulıtsuzda karın o dağın üzerine yağması çok normal bişeydir allah c.c ol deyince olur.
Senin ben ta AMK. Bedevi kılıklı Arap uşağı
Oruspu çocukluğu yapma piç ne alakasi var sende yunansin o zaman pic yunan bozuntusu
Kardesim tamam anladim da Allah fizik kanunlarini da yaratmis. Sebebi lazim yani
ya senin aq ben ya
Evet okudum ve bir şey anladıysam arap oliyim bu nasıl bir bilgi kaçıncı seviyo
harika bir yazı süpersiniz.