REKLAM
Fiber optik kablolarda veri aktarımının nasıl gerçekleşir?, Fiber optik kablolar günümüzde özellikle internet dağıtımı konusunda sıkça kullanılan bir iletim biçimidir. İnsan saçı teli kadar incedirler ve cam ip şeklindedirler.
Bu ip üzerinde ışık bir taraftan yollanır. Bu ışık kablonun duvarlarına çarparak ve yansıyarak öbür uca kadar ulaşır. Bu yüzden kablonun düz bir şekilde döşenmesi bu yüzden verinin hızı iletimi için çok önemlidir.
Fiber optik yapılarda veri kaybının az olmasının nedeni cam tabaka sayesinde ışınların çeşitli kıvrım noktalarında geri yansıma yaparak yoluna devam edebilmesidir. Lazer başlık yardımıyla iletilen ışınlar zeminin el verdiği ölçüde doğrusal olarak yol izler. Kablolama yolunda kıvrım olan yerlerde; ışınlar cam yüzeye çarparak geri yansıma yapar. Her kıvrım noktasında geri yansıma yaparak doğrusal iletime devam eder.
Yansıma düğümlerinin çok olması fiber kablolamada çok tercih edilmez. Çünkü az da olsa veri kaybı ve yavaş iletime neden olmaktadır. Kablo içeriğinin cam olması sayesinde ışınlar absorbe olmamakta ve %100’e yakın iletim sağlamaktadır. Bu özelliği sayesinde fiber alt yapılar hali hazırda en az veri kaybıyla iletim sağlayan sistemlerdir.
Fiber optik kabloların tercih edilmesinin sebepleri ise:
-Nemli, rutubetli, elektriksel alan parazitlerinin çok olduğu yerlerde etkilenmeden veri iletimini sağlaması
-Hızlı ve güvenilir olması (Işık hızı iletim)
-Her zaman stabil bir bağlantı sağlayabilmesi
-Hızından dolayı uzun mesafelerde kullanılabilmesi