REKLAM
Tıbbi olarak “sefalji” olarak adlandırılan baş ağrısının bir çok farklı sebebi olabilmektedir. Bazen çeşitli gıda maddelerinin tüketimi baş ağrısını tetikleyebilir. Eğer belirli bazı besin maddelerini tükettikten sonra baş ağrınız oluyorsa, kan şekeri ve kan basıncı düzeylerinizi kontrol ettirmeniz gerekebilir. Ayrıca kendinizi besin alerjisi yönünden de test ettirmeniz gereklidir.
Çoğumuz ara ara kafamızda zonklayıcı bir ağrı yaşasa da, sürekli devam eden baş ağrısı yaptığımız yaşam tercihlerinin bir sonucu olabilir. Bu altta yatan tıbbi bir durumun işareti olabilir. Uyku yoksunluğu, göz yorgunluğu, stres ve bazı ilaçların uzun süreli kullanımı yaygın tetikleyicilerden bazılarıdır. Bazı kişilerde ise belirli bazı besin maddelerini yedikten sonra baş ağrısı olabilmektedir. Ayrıca belirli gıda maddelerine karşı alerjik reaksiyon gelişebilir. Eğer tatlı ya da tuzlu besinleri yedikten sonra yineleyen baş ağrılarınız oluyorsa, bu altta yatan tıbbi bir durumun işareti olabilir.
Nedenler:
Neden bazı insanlar yemekten sonra baş ağrısı yaşarlar? Bu duruma yol açan çeşitli nedenler olabilir. Eğer bir kişi sistemine uymayan bir besin maddesi tüketirse, kişi keskin veya zonklayıcı bir ağrı hissedebilir. Yemeklerden sonra oluşan baş ağrısına sebep olabilen bazı faktörler ve tıbbi durumlar aşağıda verilmiştir.
-Besin Allerjisi:
Alerjik bir reaksiyon, temelde bağışıklık sisteminin bir tehdit olarak gördüğü bir madde tüketildiği zaman oluşan bir bağışıklık sistemi yanıtıdır. Bunun bir sonucu olarak immünoglobulin E (IgE) antikorları bağışıklık sistemi tarafından serbest bırakılır. Bu antikorlar mast hücreleri denilen hücreleri aktive eder. Bu hücreler de histamin denilen kimyasalları salgılar. Bu kimyasal allerjik belirtilere yol açar.
Besin alerjisisinin belirtileri arasında ürtiker, yüz şişmesi, kaşınma, hırıltı, burun akıntısı, karın ağrısı, kramplar veya baş dönmesi sayılabilir. Bazen bir gıda maddesine karşı gelişen alerjik reaksiyon da migren baş ağrılarını tetikleyebilir.
-Migren:
Yoğurt, ayran, ekşi krema ve peynir bir baş ağrısı atağını tetikleyebilen gıda maddelerinden bazılarıdır. Bu durum bu besinlerde bulunan tiramin maddesinin varlığına bağlıdır. Migreni tetikleyebilen diğer gıdalar arasında çikolata, muz, sığır eti, tavuk karaciğeri, salamura ringa balığı, soya sosu ya da narenciye bulunmaktadır. Gıda katkı maddelerinin tüketimi de atağı tetikleyebilir.
Bir migren atağı sırasında yaşanabilen diğer belirtiler arasında bulantı, kusma, ışığa hassasiyet veya baş dönmesi sayılabilir. Yani belirli bir besin maddesi baş ağrısına neden oluyorsa, ileride bu besin maddesini tüketmekten kaçınmanız gerekmektedir.
-Kan Şekeri Düzeyleri:
Baş ağrısı kan şekeri düzeylerindeki dalgalanmalara bağlı da gerçekleşebilir. Düşük kan şekeri ya da hipoglisemiden müzdarip kişiler şeker yada şeker oranı yüksek besinler tükettiği zaman rahatsızlık hissedebilirler. Şekerli besinler tüketildiğinde kandaki şeker seviyesi aniden yükselir. Vücut kan şekeri seviyesini normale getirmek için insülin salgılar. Bu da kan şekeri seviyesinde ani bir düşüşe neden olur.
Beyine yeterli miktarda şeker gitmezse, vücut beyne giden kan akımını arttırmaya çalışır bu da kan basıncını arttırır. Beyindeki kan damarları da kan şekerindeki bu dalgalanmalara bağlı olarak kasılır ve gevşerler bu da kafada bir rahatsızlık hissi, baş ağrısına neden olabilir.
-Yüksek Kan Basıncı:
Tuzlu gıdaları tükettikten sonra baş ağrısı mı yaşıyorsunuz? Cevabınız evetse, tansiyonunuzu kontrol ettirmelisiniz. Genellikle yüksek tansiyondan muzdarip kişilerin düşük tuzlu diyet yapmaları önerilir. Eğer tuz tüketiminiz çok yüksek ise böbrekleriniz aldığınız bu tuzu kontrol edemiyor ve fazla tuz kanınıza karışıyor olabilir. Kanda tuz çok fazla olduğunda bu tuz beraberinde kana su da çekmektedir. Bu da kan hacmini arttırararak kan basıncını yani tansiyonu yükseltmektedir.
Eğer yemeklerden sonra baş ağrısı sorunu yaşıyorsanız kendinizi kontrol ettirmelisiniz. Eğer kan şekeriniz ve tansiyonunuz normal ise baş ağrınızın muhtemel sebebi besin alerjisidir. Eğer belirli bir yemekten sonra baş ağrısı oluyorsa kesinlikle bir besin alerji testi yaptırın. Alerjiniz olabilecek besin maddelerinden kaçının.
Kaynakça:
http://www.buzzle.com/articles/headache-after-eating.html
odevvebilim.com