REKLAM
Eğer kulakların yandığı hissediliyorsa muhtemelen eski bir deyişin dediği gibi, birileri sizi andığı için değildir. Aksine, yanan kulaklar genellikle vücut veya çevresel koşulların sonucu olan bir şeyin işaretidir. Endişelenecek bir durum olmayabilir, ancak bazen tıbbi tedaviye ihtiyaç olabilir.
Kulak Enfeksiyonları
Kulaklarda bakteriler ve virüsler olduğunda etkilenen yalnızca iç kulak değildir. Dış kulakta da ( kulak kepçesi veya pinna olarak adlandırılır) semptomlar görülebilir. Bir kulak enfeksiyonu tipi, kulak zarı arkasına yerleştirilmiş olan östaki borusu iltihaplı ve şişmiş hale geldiğinde oluşan ve kulak sıvısı olan orta kulak iltihabıdır (efüzyonlu otitis media). Ayrıca dış kulak kanalına su girmesinden kaynaklanan otitis eksterna (genellikle yüzücü kulağı olarak da bilinir) vardır. Su boşaldıktan sonra bile, sıcak ortamda az miktarda nem kalması bakterilerin üreme alanı haline gelebilir ve kulakların içte ve dışta yanmasına neden olabilir. Kulak enfeksiyonlarının çoğu ya kendiliğinden gider ya da bir tur antibiyotik gerektirir.
Yaralanma
Dış kulakta meydana gelen fiziksel travma sonucunda yanma, şişme ve kızarıklıkla yaşanabilir. Bu, çiziklerden ve kesiklerden böcek ısırıklarına ve kulak delmeye kadar her şeyi içerebilir. Kulak kanalına kurşun kalem veya tırnak gibi keskin cisimler sokmaktan kaynaklanan yaralar bile dış kulaklara yayılabilir. Aşırı kanama varsa veya yaralanmalar iyileşmezse bir doktora görünmek gerekebilir. Kask giyerek yüksek yoğunluklu aktiviteler sırasında kulakların korunması gerekmektedir.
Güneş Yanığı
Kişiler muhtemelen güneşe çıkmadan önce çıplak derinin her santimine güneş kremi sürmek konusunda dikkatlidirler. Ancak konu kulaklar olunca genellikle gözden kaçırılan bir detaydır. Uzun süre UV ışınlarına maruz kaldıktan sonra dış kulaklardaki yanma hissi görülürse, bu bir güneş yanığı olabilir. Acıyı, şişmeyi ve soyulmayı buz paketleriyle, aloe vera jeliyle ve ağrı kesicilerle tedavi etmek mümkündür. Güneşe çıkarken kulaklara güneş kremi sürmek veya geniş kenarlı bir şapka takmak bu şikâyetlerin yaşanmasının önüne geçebilir.
Cilt Koşulları/Alerji
Egzama ve sedef hastalığı gibi enflamatuar cilt rahatsızlıkları dış kulaklar da görülebilir (kulak kanalının içinde de olabilir). Ürtiker (kurdeşen) gibi alerjik reaksiyonlar ve selülit gibi bakteriyel cilt enfeksiyonlar olabilir. Bu cilt problemlerinde kkulaklarda kırmızılık yaşanabilir. Tedaviler cilt tipine bağlı olarak değişiklik gösterir, bu nedenle doktora görünmek önemlidir.
Sıcaklık Değişimi
Kulaklar ayrıca sıcak veya soğuk havaya maruz kaldıklarında da kırmızı renk olabilirler. Isı yükselirken, vücut vazodilatasyona uğrar. Deri kulaklara da dahil olmak üzere kızarır. Tersi durumda da, vücut sıcaklığını kaybetmemek için cildin kan kaynağının vazokonstriksiyonuna maruz kaldığında bu durum yaşanabilir. Bununla birlikte, yanaklar, parmaklar ve kulaklar gibi periferik bölgeler ve ekstremiteler çoğu zaman, soğuğa maruz kaldıktan hemen sonra onları ısıtmak ve donmayı önlemek için soğuk kaynaklı vazodilatasyona başlar . Başka bir deyişle, ısınırlar ve kızarırlar.
Duygu
Eğer kişi yapı gereği kolayca kızarıyorsa, kulaklarda etkilenebilir . Cildin bu tür ani kızarması ve ısınması, yüz ve boyundaki kan damarlarının genişlemesine ve kanın akmasına neden olan (vazodilatasyon olarak adlandırılır) utanç, öfke veya diğer yoğun duygular tarafından tetiklenir. Bu kişilerin kulakları özellikle kızarmaya yatkındır, çünkü kulak kepçesini kaplayan cilt incedir. Neyse ki, kızarıklık genellikle duygu durumu biter bitmez azalır.
Hormonal Değişiklikler
Kulakların kızarması bazen hormonları etkileyen koşulların bir yan etkisidir. Bu, menopoz sırasındaki hormon değişimlerinin yanı sıra, tiroid ve adrenal bez problemleriyle ilgili hormonal dengesizlikleri içerir. Uygun bir tedavi için doktora danışılmalıdır.
Kırmızı Kulak Sendromu Nedir?
Bu nadir durum, bir veya iki kulak memesinin kızarmasına ve yanmasına neden olur. Tam olarak nedeni anlaşılmamıştır, ancak kırmızı kulak sendromuen sık migren, küme baş ağrıları, çene ağrısı ve üst omurga problemleri olan kişilerde görülür. Kulak memeleri de dahil olmak üzere birçok kulak sinirinin, beynin, yüzün ve çenenin önüne uzanan servikal omurga, beyin sapı ve trigeminal sinire bağlı olmasıyla ilgili olabilir. Bütün bu alanlar migrenlerde ve diğer yüz ağrısı türlerinde rol oynamaktadır. Kırmızı kulak sendromu tedavisi zor olsa da, migreni tedavi eden ilaçlar sıklıkla etkilidir.
Kırmızı kulak sendromunun iki ana türü vardır. Türler aşağıdaki gibidir:
• Birincil kırmızı kulak sendromu: Bu kırmızı kulak sendromunun en yaygın şeklidir. Çocukları, gençleri ve genç yetişkinleri etkileme olasılığı daha yüksektir. Bu gruptaki sekiz ya da on kişiden biri migren veya geçmişte bir baş ağrısı öyküsüne sahiptir.
• İkincil kırmızı kulak sendromu: Yaşlı insanlar ve kadınlar ikinci kırmızı kulak sendromunda daha fazla risk altındadır. Bu rahatsızlığa bağlı olarak küme baş ağrısı , üst omurga problemleri ve TMJD’ye neden olan bir bozukluk olan çene ağrısını yaşayan kişilerde görülmektedir.
Kırmızı Kulak Sendromunun Belirtileri
Anlatım belirtileri yanan kırmızı kulak memesidir. Bir veya iki kulaktaki semptomları fark edebilir veya yüzün bir tarafından diğerine geçebilirler. Ne kadar acıya neden oldukları, ne sıklıkta yaşandıkları ve ne kadar süre sürdüğü kişiden kişiye değişir. Kırmızı kulağı olan kişilerin çoğu, yanığın hafif olduğunu ve ağrı hissettiğini söylemektedir. Ancak bazıları için ağrı keskin ve şiddetli olabilir. Ayrıca loblardan yanaklara, çeneye veya başın arkasına da yayılabilir.
Tipik bir kulak kızarması 30 ile 60 dakika sürer. Ekstrem durumlarda 4 saatten fazla sürdüğü de görülmektedir. Çoğu insan günde en az bir kez ve bazen de 20 kadar kulak kızarması yaşayabilir ve genellikle gündüzleri olur. Bu durumun bir komplikasyonu yoktur ve ölümcül değildir.
Kırmızı Kulak Sendromunu Tetikleyen Sebepler Nelerdir?
Kırmızı kulak sendromu çoğu zaman sebepsiz yere oluşabilir. Fakat ortak olarak görülen tetikleyiciler aşağıdaki gibidir:
• Kulağa dokunmak veya ovalamak
• Ateş
• Boyun hareketleri
• Egzersiz
Daha az görülen tetikleyiciler:
• Saçını fırçalamak
• Çiğneme
• Dişleri sürtmek
• Duş almak
Doktorlar tam olarak kırmızı kulak sendromuna neyin sebep olduğunu kesin bilmemektedirler. Ancak sinir sisteminde bazı ipuçları bulmuşlardır. Kulak memelerindeki sinirler, ağrı olarak hissedilen birçok duyumun kaynağı olan üst servikal omurga ve beyin sapına geri dönerler. Diğer kulak sinirleri beynin, yüzün ve çenenin ön kısmına uzanan trigeminal sinirin bir dalına bağlanırlar . Bu sistemler aynı zamanda migrenlerde de rol oynamaktadır.
Nasıl Tedavi Edilir?
Kırmızı kulak krizine durduran bir çözüm yoktur. Bulunan çözüm bir kişi için işe yararken başka biri için işe yaramayabilir. Migren tedavisinde kullanılan ilaçlar çoğu zaman en iyi sonucu verir. Kullanılan ilaçlar aşağıdaki gibidir;
• Amitriptilin
• Gabapentin
• indometazin
Bazı kişilerde buz ile kompres yapmak işe yararken bazı durumlarda ise cerrahi ve ev tedavileri bile pek yardımcı olmamaktadır.
Kırmızı kulak Sendromu Önlenebilir mi?
Günümüzde maalesef bu rahatsızlığa tam olarak neyin sebep olduğu tespit edilemediği için kırmızı kulak sendromunu önlemenin yolu yoktur.
Yapılan Araştırma Geçmişi
Kırmızı kulak sendromu ilk olarak 1994 yılında bildirilmiştir. O zamandan beri, sadece yaklaşık 100 kişi üzerinde bir çalışma yapıldığı bildirilse de, kimse gerçekten kaç kişinin olduğu konusunda kesin bilgiye sahip değildir..RES’in neyin neden olduğunu ve nasıl tedavi edileceğini anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Doktorla kırmızı kulak sendromu hakkında konuşulduğunda, migren, küme baş ağrıları, üst omurga yaralanmaları veya TMJD olup olmadığının belirtilmesi gerekmektedir. Doktorlar ikincil RES şikâyeti olduğunu düşünüyorsa, boynun veya beynin MR’ının çekilmesini önerebilirler.
odevvebilim.com