Elementleri artan proton sayılarına göre sıralayan bilim adamı | Henry Moseley

REKLAM

Elementleri artan proton sayılarına göre sıralayan bilim adamı Henry Moseley hakkında ki bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.

Henry Moseley İngiliz fizikçi. Atom numarasını ve Moseley kanunları’nı keşfederek günümüzde kullanılan modern periyodik tablonun oluşumuna katkı sağlamıştır.

Modern periyodik cetvelin temelini oluşturan atom numarasını keşfeden Moseley, elementlerin özelliğinin ağırlıklarıyla bir ilişkisinin olmadığını, atom numarası ile ilişkili olduğunu kanıtlamıştır. Bu sonuca, bazı elementlerin yaydığı X-ışını spektrumunu inceleyerek atom numarası ve spektrum frekansı arasında bir bağlantı kurarak vardı. Moseley kanunu, Bohr teorisinin çoğaltması için tasarlanan hidrojen atomu spektrumunun dışında, Niels Bohr teorisinin lehine olan ilk deneysel kanıt olarak sunuldu; atomik fiziği, nükleer fiziği ve kuantum fiziği geliştirildi.

Bu teori sayesinde Ernest Rutherford’un ve Antonius van den Broek’in atomunun çekirdeğinde periyodik tablodaki (atomik) sayısına eşit olan bir dizi pozitif nükleer yük içermesini öneren modelini öne çıkardı.

Moseley ve yasalarından önce, atom numaraları yarı rastgele bir sıra numarası olarak düşünülüyordu, atom ağırlığı ile belirsizce artıyor, ancak kesin olarak tanımlamıyordu. Moseley’in keşfi, atom numaralarının keyfi bir şekilde atanmadığını, aksine kesin bir fiziksel temele sahip olduklarını gösterdi. Moseley, art arda gelen her bir elementin, kendisinden öncekinden tam bir ünite daha büyük bir nükleer yüke sahip olduğunu iddia etti. Moseley, atomik sayılar fikrini, elementleri Periyodik Tablo’yu kesin yapan kesin bir artan atom sayıları dizisine sıralamaya yardımcı olmak için geçici bir sayısal etiket olarak önceki durumundan yeniden tanımladı.(Bu daha sonra atomik çalışmalarda Aufbau prensibinin temeli olacaktı.) Bohr’un belirttiği gibi, Moseley’in kanunu, atomun negatif yüklü elektronlarla çevrili pozitif yüklü bir çekirdeği olan, atomun Ernest Rutherford ve Antonius van den Broek’in (1911’deki yeni) anlayışını destekleyen, oldukça eksiksiz bir deneysel veri seti sağlamıştır. sayının, elemanların merkezi atom çekirdeğindeki fiziksel yüklerin pozitif yüklerin (daha sonra keşfedilen ve protonlar) olduğu kesin olarak anlaşılmıştır. Moseley, araştırma belgesindeki iki bilim adamından bahsetti, ancak olay yerinde oldukça yeni olan Bohr’dan bahsetmedi. Rydberg’in ve Bohr’un formüllerinin basit bir şekilde değiştirilmesinin, Moseley’in ampirik olarak türetilmiş yasasına, atom numaralarını belirlemek için teorik gerekçe sağladığı bulunmuştur.