REKLAM
İlk insandan bu yana 100 milyardan fazla insanın dünya üzerinde yaşadığı tahmin edilmektedir. Bu insanların birçoğu tarihin tozlu sayfalarında unutulmuş kişilerdir. Çok az sayıda tarihe damga vurmuş, asırlarca yaptıklarıyla unutulmayan, buluşlarıyla insanlığa yön vermiş, sahip oldukları zeka seviyesi ile yaşadıkları dönemin çok daha ilerisine ışık tutacak çalışmalar yapmış ve isimleri asla unutulmayacak insanlar da vardır. Antik Yunanistan‘dan modern dünyaya kadar tarihin en büyük zihinlerine sahip 10 büyük insanı bu yazımızda bulacaksınız.
10. Platon (M.Ö. 428 – M.Ö. 348)
Filozof Alfred North Whitehead, bir zamanlar Avrupa felsefesinin Platon’a yönelik bir dizi dipnot olarak en iyi şekilde karakterize ettiğini yazmıştır. Söz konusu olan biraz uzun bir dönem olsa da, eski Yunan filozofunun bu güne kadar sahip olduğu saygınlığa dair bir gösterge vermektedir.
Platon’un etrafındaki dünyayı anlamaya yönelik çabaları; metafizik, etik, siyaset, estetik, sezgi ve bilginin doğasını kapsamıştır. İki binden fazla yıl önce yazılmış olmasına rağmen, eseri bugün oldukça okunabilir haldedir. Platon kuru, sıkıcı tezlerle uğraşmadı. Çalışmalarını hayata geçirmeye, karakterler arası bir diyalog biçiminde düşünce ve fikirlerini sunmaya karar vermişti. Bu yaklaşım, kendi içinde oldukça yenilikçi bir yaklaşımdı. Plato, felsefe ve eğlence arasındaki çizgileri birbirine yaklaştırmış ve okuyucunun kendi inançlarını dikkatle incelemesine zorladı.
Atina’daki en zengin ailelerden birisinde doğan Platon, şehrin en iyi filozofları tarafından iyi bir eğitim almıştı. En ufak bir izlenim bırakan, Platon’un diyaloglarında başkomutan olarak tekrar tekrar karşımıza çıkmış olan akıl hocası Sokrates’tan hiç şüphe yok. Sokrates’in ölümsüz ve edebi bir şekilde sürekli karşımıza çıkması kuşkusuz, yakın geçmişte onu eserlerinde öldüren bazı etkili Atinalılar için kibir kırıcı olsa gerek. Antik Yunan, çağdaş dünyaya en azından bir açıdan oldukça benzemektedir: kimse inançlarına meydan okunmasına nazikçe karşılık vermedi.
9. Leonardo da Vinci (1452-1519)
Evlilik dışı bir ilişki neticesinde dünyaya geldi ve resmi bir eğitim almayan genç Da Vinci, isimsiz bir hüzün yaşamına mahkum görünüyordu. İtalya’da Rönesans döneminde sosyal hareketlilik çok azdı. Doğru aile adı ve bağlantıları paha biçilemezdi. Da Vinci’de ikisi de yoktu, fakat tarih tarafından unutulmaya mahkum bir adam değildi.
Gösterişli giyinen, sıkı bir vejetaryen olan, fiziksel açıdan güçlü ve eşcinselliğin ölüm cezasına çarptırıldığı bir dönemde eşcinsel oldukları yönünde söylentileri olan Da Vinci’nin dikkat çekici zihninin onu gerçekten diğerlerinde ayıran bir işleyişi vardı.
Da Vinci, büyük sanatçıların olduğu ünlü bir çağda, onlardan daha önemli bir dahi olarak kabul edilir. Resim yapmak, onun tek yeteneği ve hatta belki de en büyük yeteneği bile değildi. İtalya’nın savaşan şehir devletlerinde zenginlik ve güç için mücadele eden krallar, prensler ve baronlar için geometri, matematik, anatomi, botanik, mimari, heykel ve savaş silahları üzerine çalıştı. Da Vinci’nin tartışmasız en iyi olduğu yönü hayalperest yapısıydı. Avrupa’nın evler için sıhhi tesisat gibi temel unsurlardan yoksun olduğu bir çağda, elle döndürülen krank mili ile güçlendirilmiş uçan makineler ve zırhlı araçlar gibi harika tasarımları çizmesi onu büyük bir dahi yapmaktadır.
2002’de, ölümünden yaklaşık 500 yıl sonra, Leonardo’nun hayallerinden biri, dizüstü bilgisayarlarının sayfalarından kaldırıldı ve gerçek oldu. Onun tasarımlarına dayanan bir planör, pilotun ölme riskini azaltmak için gerekli görülen birkaç değişiklikle birlikte, Dünya Yamaç Paraşütü Şampiyonu Robbie Whittall tarafından başarılı bir şekilde kullanıldı.
8. William Shakespeare (1564 – 1616)
Tarihin en ünlü şairi ve oyun yazarı olan William Shakespeare, Batı kültürünün ayrılmaz bir parçası haline gelmiş ve dolayısı ile hayatıyla ilgili çok şey bilmemiz gerektiğini düşünüyorduk ama gerçeğin tam tersi olduğunu gördük. Kesinlikle İngiltere’nin Stratford-upon-Avon kentinde doğduğunu biliyoruz, ama net doğum tarihini bazı tahminler doğrultusunda yapabiliyoruz. Tarihsel kayıtlarda olmadığı büyük zaman dilimleri vardır; onun nerede ya da ne yaptığı hakkında hiçbir fikrimiz yok. Nasıl göründüğünden de tam olarak emin değiliz. Shakespeare’in popüler görüntüsü üç ana portre üzerine kuruludur. Bunlardan ikisi ölümünden yıllar sonra üretilmiştir ve diğeri de muhtemelen Shakespeare’in tasviri değil.
Tarihi gerçekler bize göre Shakespeare için neredeyse karanlıkta kalıyor olsa da, bu ünlü şairin hemen hemen tüm çalışma ürünleri (bildiğimiz kadarıyla) korunmuştur. Sunulan ürünlerinin en iyileri, İngilizce dilinde edebiyat eserleri arasında sayılır. Komedi ya da trajedide eşit derecede ustaydı, güçlü kadın karakterler yazmayı başarmıştı. Shakespeare döneminin ünlü oyun yazarlarından birisi değildi, ancak eserleri başkalarının eserlerinin olmadığı kadar zaman testine girdi. Artık Ben Johnson veya Christopher Marlowe’nun oyunlarını tanıyan çok az kişi var; daha az kişi onların gerçekleştirildiğini gördü. Rakipleri artık tarihsel dipnotlardan öteye gidemese de, Shakespeare hayatta olduğu dönemden daha ünlü ve meşhur bir kişi oldu. Dünya genelinde, çalışmalarının yaklaşık 4 milyar kopyası satıldı, tüm zamanların en çok satan kurgu yazarı oldu.
7. Isaac Newton (1642 – 1727)
Aralık 2016’da, Isaac Newton’un Principia Mathematica adlı eserinin ilk baskısı bir açık artırmada 3.7 milyon dolara satıldı. Bu olağanüstü bir para miktarıydı, ancak Principia da olağanüstü bir kitaptı. İlk kez 1687’de yayınlanan Principia, hareket ve yerçekiminin temelini oluşturan matematiksel ilkeleri ortaya koymuştur. Bu kitap bilimde bir devrim yaptı ve etrafındaki dâhiler onu bu eseri nedeniyle çok eleştirdi ve döneminde yaşayan çok az kişi tarafından anlaşıldı. Newton, kendisine oranla daha az zeki olduklarını düşündüğü insanlar tarafından sorgulanmaktan hoşlanmadı ve bu yüzden Principia’yı olabildiğince zor takip edilecek şekilde hazırladı. Daha az erişilebilir olmasını sağlamak için bu eserini Latince olarak yazdı.
Principia adlı eser, Newton’un tek başarısı olsaydı bile kendisine bilimin dehası olması için fazlasıyla yeterli olurdu. Fakat Newton bu eserinin dışında başka şeyler de yaptı. En az iki sinir krizi geçirmesine sebep olan bir iş ahlakıyla, neredeyse hiç uyumayarak, hiç evlenmeyereh ve çoğu kez çalışmalarına kendisini vermiş bir şekilde yaşadı.
Newton, şaşırtıcı derecede verimli bir 30 yıllık dönem içinde birçok şey icat etti (ancak kimseye anlatmak zahmetine girmedi), optikler üzerine çığır açan bir çalışma yaptı, dünyanın şimdiye kadarki en etkili teleskopunu icat etti ve genelleştirilmiş binom teoremini keşfetti. Newton 1727’de öldüğünde, notlarının koleksiyonu yaklaşık 10 milyon kelimeden oluşuyordu. Tarihin en büyük dahilerinden birinin zihnine açılan bu pencere, hayal edildiğinde daha az yararlı olduğunu göstermektedir. Newton simyaya takıntılıydı ve kariyerinin ikinci kısmında baz metalleri altın haline dönüştürmek için nafile girişimlerde bulunmuştur.
6. Benjamin Franklin (1706 – 1790)
Benjamin Franklin, 12 yaşındayken ağabeyi James’e, Boston’daki matbaacılık işinde çıraklık yapmıştı. Resmi bir eğitim almamış olmasına rağmen, genç Franklin merak ve zekası sayesinde çok ileri seviyelere ulaştı. Kardeşini hem yazar hem de matbaacı olarak geçti. Franklin’in çıraklık koşulları arasında, 21 yaşına kadar ücret almadan çalışacağı bulunmaktaydı. 17 yaşındayken kendine iyi bakmak için ve kendi servetini bulmak için kaçtı. O başarılı oldu ve Amerika’nın en varlıklı erkeklerinden biri olmaya devam edecekti.
Franklin’in işletme zekası ona büyük bir para kazandırırken, bu onun asla gerçek hedefi olmamıştı. Bir kişinin cennete girmesinin, inandıklarından ziyade yaptıklarına bağlı olacağına inandığından, arkadaşlarını geliştirmek için tutkuyla yaşamıştı. Pek çok başarıları arasında Amerika’nın ilk kredi kurumu kütüphanesini kurması ve daha sonra Pennsylvania Üniversitesi olan bir kolej kurması ve gönüllü bir yangın söndürme organizasyonu kurması bulunmaktadır.
Bir işadamı olarak Franklin’in yetenekleri arasında, bir yazar, bir matematikçi, bir mucit, bir bilim adamı olması da bulunmaktadır. Belki de en önemli keşfi, yıldırım ve şimşeklerin kızgın bir Tanrı’nın gazabının ifadesi yerine doğal bir fenomen olarak anlaşılması olabilirdi. Binaları, gemileri ve diğer yapıları yıldırıma karşı korumak için geliştirdiği yıldırım çubuğu ilkeleri bugüne kadar değişmemiştir. Franklin, anlatılmaya değer bir servete layık görülecek bir patent başvurusunda bulunmak yerine buluşunu özgürce paylaşmayı tercih etmiştir.
5. Ludwig van Beethoven (1770 – 1827)
Johan Van Beethoven hayatta tek bir misyona sahip bir insandı: oğlunu, yetenekli bir amatörden müzikal bir zekiye dönüştürerek büyük Wolfgang Amadeus Mozart’a bile rakip olmasını sağlamak. Bu amaca ulaşmak için acımasızca, tek fikirli bir kararlılıkla devam etmiştir.
Bunun neticesinde, genç Ludwig van Beethoven’ın çocukluğu oldukça zor bir şekilde geçmiştir. Sonunda saatlerce çalışmaya zorlayan babasından, en ufak bir hata için dayak yemeye hazırdı. Bu cezalandırma rejimi, eğlenmek veya arkadaşlarıyla oynamak için boş vakit bırakmadı. Şahitler, Beethoven’ın gece ve gündüzün her saatinde bir piyano taburesine oturduğunu bildirmiştir. Hatta eğitimi bile yarıda bırakılmıştır; 11 yaşındayken sürekli müzikle konsantre olması için okuldan alınmıştır.
Bazen, bir zanaatın kazandırılması için 10.000 saatlik çalışmanın gerektiği söylenir ve Beethoven bu toplam süreyi çok genç bir yaşta aşmış olacaktı. Dengesiz eğitimi, hayatı boyunca basit matematiksel prensiplerle mücadele etmesine, ancak olağanüstü bir müzisyen olduğu anlamına geliyordu. Beethoven tartışmasız olarak şimdiye kadar yaşamış en büyük bestecidir, 26 yaşına gelindiğinde kulaklarında çalan etkileyici besteler yapmıştır. Sonraki 20 yıl boyunca işitmesi tamamen sağır oluncaya kadar bozulmuştur. Bu önemli probleme rağmen Beethoven’in müzik konusundaki olağanüstü bilgisi, piyanosunda vurduğu notaları duyamadığı bir zamanda bile en büyük eserlerinden bazılarını üretmesine izin vermiştir.
4. Nikola Tesla (1856 – 1943)
1884 yılında Nikola Tesla adında bir Sırp ilk kez Amerikan topraklarında ayak basmıştır. Sırtındaki kıyafetlerden, elektrikli motor tasarımından ve Thomas Edison’a yönelik bir tanıtım mektubundan çok daha fazlasıyla New York’a gitmiştir. Tesla ve Edison dahi kişilerdi, parlak mucitlerdi, ve elektriğe dair yaşayan herkesten daha çok bilgiye sahiptiler. Bununla birlikte, önemli bir sorun vardı. Tesla’nın elektrik motoru alternatif akımda çalışacak şekilde tasarlanmıştı. Bu arada, Edison’un gelirinin iyi bir kısmı, doğrudan doğruya dayanan Edison Electric Light Company’den elde edilmekteydi. Edison, yatırımlarını korumak için Tesla’yı gözden düşürmek ve halkı alternatif akımların tehlikeleri konusunda ikna etmek için yola çıktı. Edison Manufacturing Company tarafından çekilen korkunç bir filmde, Topsy adlı bir filin 6.600 voltluk elektrik ile patlatıldıktan sonra dumanla sarmalandığını göstermekteydi.
Bu kirli hilelere rağmen, Tesla’nın sistemi çok önemli bir avantaja sahipti: doğru akım uzun mesafelere iletilemiyorken, alternatif akım uzun mesafelerde iletilebiliyordu. Tesla akımların savaşını kazandı. Tesla’nın hidroelektrik santrallerinden uzaktan kumandalı araçlara kadar icatları modern çağa başlamaya yardımcı oldu, ancak iş için bir kıvılcımı yoktu. 1916’da zihinsel sağlığı endişe verici derecede bozulurken iflas ilan edildi. İnsan saçlarından, nesnelerin yuvarlanmasından ve güvercinlerin insanları tercih etmesinden korkarak deli bilim adamı deyiminin somutlaşmış haline dönüştü. Bu izlenim, Tesla’nın yıldırım atma yeteneğine sahip bir “ölüm ışığı” geliştirmeyle olan takıntısıyla güçlendi. Tesla ölüm ışınının savaşa son verebileceğine inandı, ancak tamamlamayı asla başaramadı. 86 yaşında bir otel odasında yalnız başına öldü.
3. Marie Curie (1867 – 1934)
1896’da fizikçi Henri Becquerel, uranyum tuzlarının bir çeşit ışın yayınladığı ile ilgili bir buluş yaptı. Bu olaya oldukça meraklı olduğu halde, bunun araştırılmasının zamanının en iyi şekilde kullanıldığına ikna olmadı. Kendisinin yerine, en yetenekli öğrencisi Marie Curie’yi neler olduğunu keşfetmesi için görevlendirdi. Bu tür fırsatların Curie’nin kucağına o kadar kolay gelmesi sık değildi. Polonya’da kadınlar için resmi bir yüksek öğretim yoktu, bu yüzden Curie gizli bir “Uçan Üniversite’ye” kayıtlıydı. Fransa’ya göç ederken, Fransa dili ile ilgili sadece ilkel bir kavrayışa sahip olmasına rağmen sınıfının en iyisi olarak mezun olmuştu.
Kocası Pierre’nin yanında çalışan Curie, iki yeni element olan polonyum ve radyumu keşfetti. Bu olağanüstü keşif, Curie’ye iki Nobel Ödülünden birincisini kazanmasını sağlamıştı ve araştırmalarının meyvelerini özgürce sunmaktansa, eserini patentlemeyi seçmiş olsa çok zengin biri olarak yaşamını devam ettirebilirdi. İnsan sağlığına faydalı olan radyasyonu bulması ve diş macunu ile boyaya kadar her türlü üründe kullanılan radyumu keşfetmesi onu farklı bir deha yapan gerçeklerdir. Curie’nin bile radyasyonun tehlikeli olabileceği konusunda hiçbir fikri yoktu ve radyumun taşınması, 1934’te hayatını kaybetmesine neden olan leukimia hastalığına yol açtı.
2. Hugh Everett (1930 – 1982)
Hugh Everett, 12 yaşına geldiğinde Albert Einstein’la düzenli olarak mektuplaşabilecek kadar parlak bir akla sahipti. Amerikalı deha, kimya ve matematikte üstün olmanın yanı sıra, fizikte ve daha özel olarak kuantum mekaniğinde, Yirminci Yüzyıl’ın en garip bilimsel teorilerinden birini ortaya koyarak damgasını vurmuştur. Protonların ve elektronların kuantum seviyedeki davranışı oldukça garip olmasına rağmen, Everett sonsuz sayıda evren olsaydı hepsinin mantıklı olduğunu ileri sürdü.
Everett’in çoklu evren teorisi, bilim kurgu yazarları arasında popüler oldu, ancak bilim topluluğu tarafından alay konusu edildi. Hayal kırıklığına uğratan Everett, kuantum mekaniğinden büyük ölçüde vazgeçti. Bunun yerine, nükleer savaş durumunda Amerikan kayıplarını en aza indirmeye çalışan ABD ordusu için araştırma yaptı.
Ağır bir içki ve sigara bağımlısı olan Everett, 1982’de 51 yaşında öldü. O zamandan beri fikirleri bilimsel ana akımın sınırlarını aşmaya başladı ve bir takım sıkıntılı sorunları çözdü. Evren, temel sabitler olarak bilinen bir dizi sayının kanunlarına göre çalışır ve evrenin olduğu gibi çalışması için bunların her biri tam olarak ayarlanmalıdır. Görünen o ki, insanlık fantastik olarak şanslı, bir kişi her ay birkaç ay boyunca piyango kazanma seviyesinde ya da evren akıllıca tasarlanmış gibi görünüyor. Everett’in çoklu evren kuramı başka bir ihtimal önermektedir. Sonsuz sayıda evren varsa, sonsuz sayıda olasılık oynanır. Bu gibi durumlarda kendimizi mükemmelliğe uyarlanmış bir evrende bulmamız sürpriz değil.
1. Albert Einstein (1879 – 1955)
Popüler inancın aksine, Einstein okulda matematikte başarısız değildi. 15 yaşına kadar diferansiyel ve integral hesabını çözdükten sonra bu konudaki üstünlüğünü korudu. Ancak, dahi kıvılcımı zaten kendisinde mevcutken, birilerinin bunu fark etmesi biraz zaman alacaktı. Akademik dünyanın Einstein’ın kapısının önünden geçmediğini söylemek doğru olur. 1902’de bir üniversite ve bir lise tarafından reddedilen Alman doğumlu fizikçi İsviçre’nin Bern sehrindeki Patent Ofisinde çalışmaya başladı.
Düşük dereceli bir patent memurunun, tartışmalı olarak tüm zamanların en etkili bilim adamı haline geleceği fikri saçma görünüyordu, ancak 1905’te, evrenin anlaşılma biçiminde devrim yaratacak dört makaleyi tarihin en olağanüstü verimli 12 aylık entelektüel çabası ile gerçekleştirdi. Bir yıl içinde, fotoelektrik etkiyi tanımlayan atomların varlığını kanıtladı, bir cismin kütlesinin içerdiği enerjinin miktarını ifade etti (E = mc2) ve İzafiyet Teorisini yayınladı.
Kaynakça:
http://www.toptenz.net/10-great-minds-throughout-history.php
odevvebilim.com