REKLAM
Sivrisinek ısırmasından sonra ısırığın etrafındaki oluşan şişliğe, bağışıklık sistemi tarafından üretilen histamin maddesi neden olmaktadır. Histamin, iltihap veya şişmeye neden olan, etkilenen alanın etrafındaki kan akışını ve beyaz kan hücresi sayısını arttırır.
Sivrisinek ısırıkları yoğun derecede kaşıntı yapar. Çünkü histamin salgısı ısırık çevresindeki sinirlere bir sinyal gönderir. Kişi ilk kez ısırıldığında, vücut hep bu şekilde tepki göstermeyebilir.
Bazı insanlar sivrisinek ısırmasına tepki göstermezler. Bazende ısırılan alanda reaksiyon tutarlı kalır ve sivrisinek ısırıkları sıkıntı olmaya devam eder. Sivrisinekler insanları, kanlarını içmek için ısırırlar. Bir insanın kanında bulunan besinler, dişi sivrisineklerin üremesi gereken yumurtaları yapmasına yardım eder. Sadece dişi sivrisinekler insanları ısırırlar. Sivrisinek, kişinin cildini delip kana ulaşmak için saman benzeri ağızda yer alan keskin ucu kullanır. Kan damarını bulur ve ağzından kanı çeker.
Bunu yaptığı gibi bir tükürük enjekte eder. Bu, kişinin kanının pıhtılaşmasını engeller. Bu sayede sivrisineğin ağzına gelen kan pıhtılaşmayarak kolayca sivrisinek tarafından emilir. Kaşıma sonrası ciltte büyük bir alan açıksa enfeksiyon riski oluşabilir. Alan enfekte olursa, çok daha kaşındırıcı olacaktır ve iyileşmesi daha uzun sürecektir. Doğal balın sivrisinek ısırıklarına uygulanması, iyileşmeye ve kaşınmayı azaltmaya yardımcı olmaktadır.
Aşağıdaki tedaviler sivrisinek ısırığının şişmesini ve kaşınmasını azaltmaya yardımcı olabilir:
Doktor tarafından verilen özel kremler enfeksiyonu ve kaşıntıyı azaltmaya yardımcı olacaktır. Kremler, Sivrisinek ısırıklarını tedavi etmenin etkili bir yoludur. Bal antibakteriyeldir ve yaraların iyileşmesine yardımcı olabilir. 2011 yılında doğal balın enfeksiyonu önlediği belirlenmiştir. Bu nedenle, doğal bal, etkilenen bölgeye uygulandığında sivrisinek ısırığı belirtilerini azaltmaya yardımcı olmaktadır. Bazı kremler steroid bazlı olduğundan, insanlar bunları dikkatli bir şekilde kullanmalı ve bunları açık yaralara uygulamamalıdır. Ayrıca tekrar tekrar kullanımı ile cildin incelmesine ve tahriş olmasına neden olabilirler. Aloe Vera, yara iyileşmesini sağlamaktadır. Sivrisinek ısırığına aloevera jeli uygulamak, iltihabı hafifletmeye ve kaşıntıyı azaltmaya yardımcı olabilir. Fesleğen yağını ısırık olan bölgeye sürmek de iyi gelmektedir.
Sivrisinek ısırıkları, bazı insanlarda şişmiş eklemlere ve yüksek ateşe neden olabilir. Sivrisinek ısırıkları enfeksiyona yol açabilir, bu da iyileşmek için daha uzun süreceği anlamına gelebilir. Kişi enfeksiyondan şüpheleniyorsa alanında uzman bir doktora görünmelidir. Bazı insanlar sivrisinek ısırıklarına karşı alerji yaşarlar. Bu insanlar için sivrisinek tarafından ısırılmak, şoka neden olabilir. Bunun belirtileri şunlardır:
*Nefes darlığı
*Yüzün şişmesi
*Kurdeşen
Bir kişinin bu şekilde alerjisi varsa, acil tıbbi tedaviye ve müdahaleye ihtiyacı vardır. Sivrisinek ısırıkları da bazı kişilerde aşağıdaki belirtilere neden olabilir:
*yüksek ateş
*şiş eklemler
*kabarcıklar
*lezyonlar
*kurdeşen
Kişi, bu belirtilerle karşılaşırsa doktorla konuşmalıdır. Doktor bu belirtileri ilk olarak tedavi etmek için genellikle reçetesiz ilaçlar önerir. Türkiye’de sivrisinek hastalığına yakalanma riski düşüktür. Kişi sivrisineklerin hastalık taşıdığı bir ülkeye seyahat ediyorsa, tavsiye için doktoruyla konuşmalıdırlar. Doktor güvende kalmak ve enfeksiyon riskini azaltmak için özel kremler önerebilir.
Sivrisinek tarafından ısırılma riskini azaltmak için, kişi şunları yapmalıdır:
*sivrisinek kovucu kullanmak
*uzun kollu üstler ve uzun pantolon giymek
*terli kalmamak, çünkü ter sivrisinekleri çeker.
*ısırılma olasılığını artırabileceği için alkolden kaçının.
*Sivrisinek ısırıkları genellikle birkaç gün içinde iyileşir. İyileşme süresini azaltmak için ısırdığında bölgeyi kaşımaktan kaçının.
Bir kişinin hassas bir cildi varsa, iyileştikçe ısırığın etrafında cilt pigmentasyonunda bazı değişiklikler yaşayabilir. E vitamini içeren ve güneş koruyucu uygulayan kremleri kullanmak, bunu önlemeye yardımcı olabilir.
odevvebilim.com