türklerde isim verme geleneği ile ilgili hikayeler
Tarih kategorisinde

2 Cevaplar

0 oy

türklerde isim verme geleneği ile ilgili hikayeler sorusunun cevabı burada yer almaktadır.

1. cevap

Türk kültüründe yer alan isim verme olayı Dede Korkut hikayelerinde gözlenmektedir isimleri o kavmin en yaşlı kişisi görmektedir ismi koyan kişinin saygıdeğer olması ve Okan tarafından hürmetle karşılanması gereken bir kişi olması gerekmektedir çünkü çocuk demek o vatanı koruyacak soyu devam ettirecek kişi anlamına gelmektedir İşte bu nedenle Dirse Hanın bir çocuğu meydana gelir çocuk biraz büyüyünce hangi kahramanları yapacak da ona isim koyacağız diye beklenmektedir.

Günlerden bir gün çocukların oyun oynadığı alanına bir boğa girer çocuklar çok korkar hepsi dağılır Dirse Hanın oğlu kalabalığın içine girer ve boğayı yere yatırır boğazını Keser bu olay meydana geldikten sonra Ata boylarının artık çocuğa isim verilmesi gerektiği hakkında kanıya verirler ve çocuğa boğa güreşleri ve yendiği için Boğaçhan ismi verilir.

2. cevap

Türklerde isim verme gelenekleri Oba içerisinde yer alan saygıları ve Yaşlı kişilerin isim verdiği kabul edilmektedir Ayrıca çocuklar kahramanlıkları ile beraber hangi ismi alacakları ileride karar verilmektedir. Hikayelerini geçecek olursa 11 Ova mutlu bir şekilde yaşamını sürdürüyordu sorar haberleri gelmeye başladı karşı Oba onlara savaş ilanı etmişti hemen Anlaşılan yere gitmişlerdi ve sonra savaşa karşı Oba kazanmıştı.

Obana neyi var neyi yok almışlardı Oba beğeni Hapise atmışlardı sonra Oba içerisinde yer alan bir çocuk o gizlice gidip ormana saklanmış ve Oba beyni kurtarmaya karar vermiştir ve gece vakti gizli hapse gitmişti muhafızda uyku ilacı ile Uyu uyu ya kalmışlardı obadan biri gibi davranarak zindanın kapılarını açmış ama kurtarmış ve o günden sonra çocuğun ismi kurtarıcı olarak anılmıştır.

3. cevap

Türklerde çocuklara isim koymak çok eskilere dayanır. Türk beylikleri çocukları doğduğu zaman onların yaptığı kahramanlıklara göre isim koyardı. Yirmi yaşına yaklaşan bir genç hangi kahramanlığı yaptıysa o ismi alırdı. Hatta hiçbir şey yapmayanlar isimsiz kalırdı. Geçmişten günümüze Türkler çocuklarına isim koyma konusuna çok önem vermektedirler. Türk kültüründe isim verme geleneği dönemsel olarak değişikliklere uğramış olsa da bazı yönleri ile günümüzde yaşatılmaya devam etmektedir. İsim verme geleneğinde çok eskiden bebekler beyaz bir keçeye sarılır, evin eşiğinden 3, 7 veya 9 kere geçirilirdi. Bu işlemden sonra isim konulurdu. Böylece bebeğin yaşamı boyunca temiz yaşaması ve uzun ömürlü olması beklenirdi. Türkler isim koyma konusunda da hassastılar. Eğer bir bebek öldüyse ona “Tanrı’nın gözü değdi.” denirdi. Ondan sonra doğacak bebeklere Tanrı’nın gözü değmesin diye “Satılmış, Niyazi, Ağırcı” gibi isimler koyarlardı. Türklerde genelde isim baba tarafından verilirdi. Bebek doğduktan sonra eve gelen ilk kişinin ismi verildiği gibi kimi zaman da bebeğin söylediği ilk söz isim olarak verilebiliyordu. Dede Korkut hikayelerine göre isimleri obanın başında bulunan Korkut Ata verirdi. Bebek doğduktan sonra geçici bir isim verilir, asıl ismi ise çocuğun avda veya savaşlarda gösterdikleri kahramanlığa göre verilirdi. Günümüzde ise bebeğe ismini dedelerden biri verebileceği gibi anne babanın ortak kararı ile de verilmektedir. Bebeklere genelde çok sevilen bir akrabanın ismi verilir. Sonradan doğan çocuklara ise ilk doğan çocuğun ismi ile alakalı isimler vermek de (Güler, Gülser, Gülümser gibi) yaygındır. Büyük kentlerde ise isimlerin sonuna “Can” “Su” gibi kelimeler getirilerek yeni isimler türetme (Berkecan, Pelinsu gibi) geleneği başlamıştır. Bir aile büyüğü bebek doğduktan sonra bebeği kucağına alır. Sol kulağına kamet okur, sonra sağ kulağına ise ezan okur. Üç kere çocuğun sağ ve sol kulaklarına ismini tekrar eder. Böylece isim verme töreni tamamlanmış olur.

0 oy
Napim yani bane baneeeeeee

İlgili sorular