Cevap optiktir. Gözlük, dürbün, teleskop gibi araçlar fiziğin "optik" alt dalına ait ürünlerdir. Optik ışık olaylarını inceler. Gözlük, dürbün ve teleskop da ışık ilkelerine göre çalıştığından optiğin inceleme alanına girer.

Optik neleri inceler?
Optik ışık ile ilgili her şeyi inceler. Buna göre bu konuları yazalım:

Aydınlanma: Optik, cisimleri nasıl gördüğümüzü açıklarken aydınlanmadan yararlanır. Aydınlanma şiddeti, ışık şiddeti, ışık akısı gibi kavramları kullanır.

Gölge ve yarı gölge: Gölgeler ve yarı gölgeler hiç aydınlanmayan veya biraz aydınlanan bölgelerdir. Gölgeleri anlamak optik için önemlidir. Çünkü ışığın temel davranışlarını bu şekilde gözlemleriz. Ayrıca ay ve güneş tutulmaları da gölge ve yarı gölge bilgimizle açıklanır.

Yansıma: Optiğin temel sorularından biri nasıl gördüğümüzdür. Bunun için ilk önce aydınlanmadan yararlanır. Fakat burada temel konulardan biri de yansımadır. Yansıma, ışığın yayılması ve aydınlanma için çok önemlidir. Yansıma ile ilgili kanunlar türetilmiştir.

Düz aynalar: Yansımayı anladıktan sonra, ışığın yansımasını en net gözlemlediğimiz araçlar olan aynaları inceleriz. Bunlardan temel aynamız düz (düzlem) aynalardır. Düzlem aynalar birçok gözlem cihazında  kullanılır. Bunun için çok önemlidir.

Küresel aynalar: Küresel aynalar, düz aynalardan daha karmaşıktır fakat yine yansıma kanunlarından yararlanılır. Küresel aynalar tümsek ayna ve çukur ayna olarak ikiye ayrılır. Hayatımızda çok yerde küresel aynaları kullanırız. Örneğin arabalarımızdaki aynalar küresel aynalardır.

Kırılma: Optiğin temel sorusunun nasıl gördüğümüz olduğunu söylemiştik. Aydınlanma ve yansıma kadar kırılmanın da burada önemli bir rolü vardır. Işık, farklı yoğunluktaki maddelerden geçerken kırılır. Bu olay bize ışığın yapısı hakkında da bilgi verir. Kırılma, bazı göz yanılsamalarına da sebep olur. Örneğin havuzu dışarıdan olduğundan daha sığ görürüz.

Renk: Işığın olmazsa olmazıdır renk. Güneşin yaydığı beyaz ışık aslında çeşitli renklerin karışımıdır. Bunlar: kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi ve mor.

Prizmalar: Yukarıda beyaz ışığın farklı renklerde olduğunu söyledik. İşte bu renklere optik prizmalar kullanarak ulaşırız. Prizmalar optik yasaları ile çalışan birçok cihazda da kullanılır.
Fizik kategorisinde

İlgili sorular

1 cevap
16, Kasım, 2020 Fizik kategorisinde merve sordu